Oteller Duruken “Günlük Kiralık Daire”de Neymiş !!!

gkira1

Bu sektörün içinde olmama rağmen hala günlük kiralık ev mantığını anlamakta güçlük çekiyorum maalesef.

Oteller dururken niye günlük ev kiralamak ister ki bir insan? Bir gece konaklayacağı bir yerde, sıcacık ev havasını soluyup yemek mi yapacak, çamaşır mı yıkayacak, ev mi temizleyecek, yoksa bir geceliğine çilingir çağırıp güvenliğini sağlamak için kilit mi değiştirtecek !!!

İşte bu noktada kafam karışıyor ! Bu işin tamamen art niyet üzerine kurulu olduğunu düşünüyorum.

Fiyatları 50 ila 150 TL arasında değişen günlük kiralık evlerin otellerden çok daha ucuz olduğunu düşünmüyorum. Malum şehrimizde 5 yıldızlısından tutun da her bütçeye hitap edecek otel çeşidi mevcut. Hatta geceliği 40TL olanını bulmak bile mümkün.

Sıcak yuva özlemini gidermek değilse maksat, neden peki günlük kiralık evler son zamanlar da bu kadar popüler oldu ?

Dediğim gibi bu tamamen art niyetli istekler sonucunda talep edilen ve arza sunulan bir sistem halinde popüler olma yolunda gelişen bir sektör.

Birincisi kimlik kayıtlarınız alınmıyor ve ne halt ettiğiniz parayı ödediğiniz sürece mülk sahibinizin umrunda değil!  Yeterki o evlerde, adli vakalık durumlar yaratmayın …

Malum son günlerde bu günlük kiralıklarla ilgili pek hoş haberler çıkmıyor, seri katiller mi ararsınız, tecavüze uğrayanlar mı, intihar süsü verilip camdan atılanlar mı,…vs.

Bu durumdan eminim mülk sahibi olan apartman sakinleri de ciddi anlamda rahatsızdırlar. Düşünsenize yaşadığınız binada yan komsunuz her gece değişiyor ve apartmanınıza kimin girip çıktığı belli değil. Şahsen ben böyle bir apartmanda yaşamak istemezdim.

**************************************

Bundan bir kaç ay önce elimde olan 1+1 kiralık bir daire için günlük kiraya vermem konusunda ısrarla arayanlar ve hatta fazla fazla para ödemeyi teklif edenler bile oldu ki asla bu şekilde kiraya daire vermem, mal sahibim onay verse bile vermem !!!

Bir aylık hatta 6 aylık bile olsa kiraya vermeyeceğimi söylememe rağmen ısrarla arayan bir müşteriyle armada şöyle bir konuşma geçti…

Aynı şahıs beni farklı farklı numaralardan ve farklı arkadaşları aracılığıyla ısrarla arıyordu, niyetini öğrenmek için adamı sorgulamaya başladım !

Günlük kiralık yerine otelleri tercih edebileceğini, daha konforlu olduğunu, ev işiyle uğraşmak zorunda kalmayacağını, neden bu kadar ısrar ettiğini sordum. Her seferinde farklı bir hikaye uydurmaya çalışsa da en sonunda asıl niyetini anlattı…

Dediğine göre beyfendi yabancı bir bayanla evlenmiş ve yabancı uyruklu olan eşinin sınır dışı edilme durumu söz konusuymuş… Normalde İstanbul’da yaşıyorlarmış ama vize işlemleri (!) Kocaeli’den yapılmış ve ikamet olarak Kocaeli sınırları içinde bir adres göstermeleri gerekiyormuş. Göçmenlerle ilgilenen polis adresi teyit için eve gelene kadar kadının o evde yaşaması gerekiyormuş (!)

Bu süreçte polis tarafından uygulanan prosedürleri tam olarak bilemediğim için yorum yapamıyorum ama bu işin neresinden tutarsanız elinizde kalır. Tamamen riskli bir durum, hem benim için hem de mülk sahibim için!

Evet, bu adam 1 yıllık kontrat yapmak için ve bu süre zarfında iyi bir kiracı olacağına ve kiraları muntazam bir şekilde zamanında yatıracağına dair beni bir şekilde ikna edebilirdi elbette…

Zamanından evvel yani bir yıldan evvel çıkması durumunda imzalayacağı sözleşmedeki yasal prosedürlerin devreye gireceğini ve yaratacağı ihtilaf durumunda Kocaeli mahkemelerinin ve icra dairelerinin yetkili olacağını kendisine hatırlatmam zaten adamın olayı en başından başlayarak her şeyi açık açık anlatmasına yetti !

Hem kiralayan hem de kiraya veren adına bu günlük kiralıklarla  ilgili acilen yasal düzenlemeler yapılmalı. Hem kayıt dışı ciddi bir gelir kaynağı hem de amacı ve niyeti belli olmayan kayıt dışı konaklamaya imkan tanıması dolayısıyla riskleri büyük olan bir sistem.

Yasal düzenlemelerin ardından, emniyet birimlerinin de bu durumla ciddi bir şekilde ilgili olması gerektiği kanaatindeyim.

Saygılarımla,

Aysun CAN

GAYRİMENKUL SEKTÖRÜ · HİZMET SEKTÖRÜ · KİŞİSEL GÖRÜŞÜM · MAKALELERİM