Konut almaya karar verdiğinizde estetikten ziyade güvenli ve sağlam bir konut seçmek en önemli husuların başında yer alması gerekir.. Malesef, deprem bölgesinde ve fay hatlarının üzerinde sallanan bir ülkeyiz ve depreme dayanıklı konutlar seçmemiz gerekiyor.
1999 Depreminden sonra yapılan konutların belli standartlar çerçevesinde inşaa edilmesi devlet tarafından zorunlu hale getirilmiştir. Bayındırlık ve İskan Bakanlığı bu konuda belli standartlar getirmiş ve deprem bölgesinde yapılacak konutlar hakkında bir yönetmeliği Resmi Gazete aracılığıyla yayımlamıştır. İlgili “Deprem Yönetmeliği”ni buradan okuyabilirsiniz…
Gelelim konut alırken dikkat etmeniz ve sorgulamanız gereken hususlara;
- Müteahhiti tanıyor musunuz? Daha önceki projeleri hakkında bilginiz var mı? Mutlaka araştırın! Malumunuz piyasa müteahhitten (!) geçilmiyor…
- Binanın onaylı bir mimari projesi ve inşaat ruhsatı var mı mutlaka sorgulayın.
- Bina “Deprem Yönetmeliği”ne uygun olarak mı inşaa edilmiş mutlaka sorgulayın ya da bu konuda uzman birilerine danışın…
- Konutun inşaasında kullanılan inşaat malzemelerinin kalitesi nedir ?
- TSE Belgeli ürünler mi kullanılmış mutlaka bakın.
- Hangi tip beton kullanılmış, malum artık bunlar da belli standartlara bağlanmış durumda.
- Kullanılan malzeme kalitesi kadar kaliteli işçiliğin de önemini unutmayın.
- Onaylanmış proje üzerinde tadilat yapılmış mı? Yapılmışsa nedenini sorgulayın.
- İnşaatın konumlandığı yerde zemin etüdü yapılmış mı araştırın.
- Yönetmeliğe uygun olarak olası afet durumları için sığınak var mı kontrol edin.
- Binanın çevresindeki diğer yapıları da mutlaka inceleyin araştırın, bitişik nizam yapılarda bunu mutlaka yapın.
- Sonradan müdahele ile açılan boşluklar, kesilen kolonlar var mı?
- Deprem öncesi yapılmış ve deprem görmüş konutları almamaya özen gösterin.
- Eğer deprem öncesi yapılmış bir konut almaya karar verdiyseniz mutlaka hasarsızlık raprunu görün, bir uzman görüşü alın ama yine de bir sonraki depreme dayanır diye çok güvenmeyin !
Malumunuz çok şiddetli olarak yaşanan 99 depreminde her ne kadar ayakta kalmış dahi olsa hasarlı pek çok binaya bir şekilde (!) hasarsızlık raporu verildiğini aklınızın bir köşesinde bulundurun.
Geçmişte yaşanan can kayıpları aslında ne kadar ucuz evlerde oturup öte yandan da aslında kendimize ne kadar pahalı mezarlar seçtiğimizin kanıtı niteliğindedir.
Konut almak daha önce de bahsetiğim gibi derinlemesine araştırılıp, dikkatli karar verilmesi gereken pahalı bir yatırımdır. konut alırken dikkat edilmesi gereken hsusuları 6 bölüme ayırıdığım yazı dizisinin 6. Ve son yazısıydı bu. Umarım faydalı olmuştur, en azından sizlere fikir vereceğini umuyorum.
Bu yazı dizisiyle bağlantılı diğer yazılara da aşağıdaki linklerden ulaşabilirsiniz…