Teknolojinin gelişmesi ve globalleşme nedeniyle stres artık günlük hayatımızın bir parçası maalesef! Uzun süreli strese maruz kalmak, fiziksel sağlığımızı, akıl sağlığımızı ve sosyal ilişkilerimizi olumsuz yönde etkileyen en önemli nedenlerden biridir.
Son zamanlarda ülkemizin içinde bulunduğu durum maalesef hepimizi daha da strese sokmakla birlikte günlük rutin stres kaynaklarımızın da liste başına yerleşmiş durumda. Toplumsal olarak yaşadığımız olumsuzluklar, savaş korkusu, patlayan bombalar, şehitlerimiz… toplumca üzüntüden ve korkudan kaynaklı ağır bir stress altındayız.
Belki şahsi olarak ülkenin durumuna tek başımıza çare bulamayız ama bireysel olarak, günlük stresimizi azaltmanın yöntemlerini bulmaya çalışarak daha sağlıklı düşünebilen bireyler olarak da toplumumuza katkı sağlamış olacağımız inancını taşıyorum.
- STRESİNİZİN TÜRÜNÜ TANIMLAYIN
Stresin olumlu ve olumsuz olmak üzere iki çeşidi vardır. Olumlu stress mi olurmuş canım dediğinizi duyar gibiyim. İzin verin açıklamaya çalışayım;
Bir baba adayı olarak hastane kapısında bebeğinizi ilk defa kucağınıza alacağınız anı beklerken yaşadığınız stres… İş görüşmeniz olumlu sonuçlandı ve Pazartesi günü yeni ofisinizde iş başı yapacaksınız, yeni iş yerinizin heyecanı ve o Pazartesi gelene kadar yaşayacağınız stres, üniversite sınav sonuçları, acaba hangi okula yerleştirildiniz? İşte bu tip durumlarda yaşanan strese biz olumlu stres diyoruz ve çoğu zaman yaşanan endişenin ardından mutluluk verir.
Olumsuz stres ise bahse konu olan stres türüdür ve uzun süreli maruz kalındığında hem fiziksel hem de zihinsel sağlığımızı olumsuz etkiler.
Ekonomik kaygılar, iş yerinde acilen yetişmesi gereken işlerin baskısı, yöneticiniz tarafından uygulanan uzun süreli mobbinge maruz kalmak, trafikte sinirlenmek, öfke kontrolü sağlayamamak gibi durumlar da olumsuz stres kaynaklarımızdır ve ciddi anlamda zarar verebilecek türdendir ve başa çıkabilmek için acilen kişisel çözümler üretilmesi gerekir …
- STRES KAYNAKLARINIZI TANIMLAYIN
Öncelikle sizi nelerin strese soktuğunu tanımlayın ve tanımladığınız bu nedenlere göre önlem alın. Uzun süreli olarak maruz kalacağınız stresin hem fiziksel sağlığınızda hem de sosyal ilişkilerinizde olumsuz yansımaları size ciddi anlamda zarar verecektir.
Tek bir nedenden kaynaklı stresin “zincirleme reaksiyona” neden olacağını unutmayın sakın.
Senaryosu bana ait afaki bir örnek vereyim size; Trafiktesiniz ve biri sizi yanlış solladı diye sinirlenip adamın peşine takıldınız. Camı açıp el kol sallayarak küfür ettiniz, adam da ileride durdu, siz de altta kalamayacak kadar cengaversiniz yaa, önceden ne olur ne olmaz diye arabaya attığınız sopayı kapıp bir hışımla arabadan indiniz, “nabıyon lan sen” muhabettinin ardından birbirinize giriştiniz… birinizin kafası yarıldı, diğerinizin kolu kırık, 6 ay iş göremez raporu aldınız (ücretsiz izin diyelim bu kısma) ehliyetlerinize de el kondu ve başkalarının canını da tehlikeye atmaktan mütevellit aldığınız envai çeşit trafik cezaları da cabası, seç beğen al!
Haa bir de karşı tarafın bulunacağı suç duyuruları, açılacak hakaret, cana-mala kast davaları var… Avukat tutacaksın seni savunsun diye, mahkeme yolları taştan arşınlamaya da başlayacaksın yakında nasılsa… İzinler de ücretsiz ya artık, geçim derdiniz de başladı, cebinizde öyle 6 aylık izni tatil modunda geçirecek kadar derin değil, ödenecek krediler var, çocuklar mama bekler, bu parasızlık böyle devam ederse karın seni terkedecek, araban da artık bir işe yaramıyor ehliyet olmayınca, satıp bari kredileri, mahkeme masraflarını ödeyelim demeye başlayacaksınız…
İşten atılmadıysanız eğer, 6 ay sonra iyi ihtimalle işe geri döndünüz, dolmuşla olmuyor, araba lazım ! Çok çalışıp bir araba almanız gerek tekrar, kemerleri sıkmak lazım, karın çoktan boşanma davasını açmış bile, çocukları da göstermeyecekmiş sana !!! Ne yapacaksın şimdi,… Stres, stres, stres!!!
Ben size dememiş miydim anlık fevri hareketler “zincirleme reaksiyona” neden olur diye! Bir yanlış sollama nelere mal oldu bakın bakalım !!!
Yangınları başlatan şeyin aslında tek bir kıvılcım olduğunu unutmayın sakın!
- STRESLE BAŞ ETME YÖNTEMLERİNİZİ GELİŞTİRİN
Trafikte birilerine sinirlenip ne olur ne olmaz diyip kavgaya hazır modda arabanızda kocaman bir sopayla dolaşacağınıza, müziğinizi açıp yolun tadını çıkartmaya ne dersiniz? Bırakın kim yanlış solladıysa geçsin gitsin, trafikte böyle şeyler yaşanabileceğini kabul edip, keyifli müziğiniz eşliğinde sakin sakin yolunuza devam edin !
Ofisteki iş yükü sizi strese sokuyorsa eğer, öğlen paydosunda 10 dakikanızı açık havada yürüyüş yapmak için ayırın. Vakitsizlikten öğle yemeğinizi ofiste mi yemek zorundasınız, o zaman nefes egzersizi yapmanız ve eğlenceli bir şarkı dinlemek sadece bir kaç dakikanızı alacaktır söz veriyorum…
Günlük rutininizin içine sıkıştırmayı başarabileceğiniz sizi mutlu eden ufak şeyleri düşünün ve bunu günlük hayatınıza adapte etme çalışın. Müzik dinleyin, mola verdiğinizde sevdiklerinizi arayın, sosyal medyayı kullanın, …vb gibi ufak çözümlerle hayatınızı renklendirin.
Eğer tek başınıza bunun üstesinden gelemiyorsanız profesyönel destek almaktan çekinmeyin. Stresinizi doğru bir şekilde yönetmeniz gerekiyor. Dediğim gibi strese uzun süre maruz kalmak hem fiziksel hem de zihinsel hasara neden olur. Bu süreci sekteye uğratıp araya olumlu ve sizi gülümsetecek bir kaç şey eklemeniz gerekiyor !
Benim kendi yöntemim mi? Bir tanesi işte bu satırları yazıyor olmak 🙂
Herkese baş edebileceği kadar stresli bir hafta diliyorum.
Sevgimle,
Aysun CAN
KİŞİSEL GÖRÜŞÜM · MAKALELERİM · MOTİVASYON